Žabljak

Visoko u planinama

 Crna Gora nije samo uska linija gradova duž Jadranskog mora. Ime naše države dolazi od nečeg potpuno drugačijeg – planina – planina bogatih crnogoricom. Durmitorska površ je kumovala imenu države, tako da čak i jedno malo selo, sakriveno duboko unutar nacionalnog parka Durmitor ima ime države „Mala Crna Gora“.

 Ovaj planinski masiv je čudesan i bukvalno svaki korak vas vodi u drugačiju scenografiju.

 Žabljak je mali gradić na 1440 metara nadmorske visine u podnožju gorostasa Durmitora. Jedno od sela je čak i najvišlje stalno nastanjeno mjesto u Evropi (Bosača 1640m).

 Durmitor posjeduje ogroman potencijal za razvoj ljetnjeg i zimskog turizma, a cijeli prostor je pod zaštitom UNESCO-a. 55.000ha Durmitora je nacionalni park koji uključuje tri kanjona, veliki broj gorskih jezera, šuma i planinskih vrhova.

Tokom ljetnjih mjeseci svjež povjetarac sa planina privlači brojne turiste na uživanje u aktivnostima kao što su Rafting, hodanje, planinarenje ili prosto uživanje u predivnim pogledima.

Tržište nekretnina na Durmitoru

 Od početka dvijehiljaditih Durmitor bilježi drugi najveći rast u prometu nekretnina u Crnoj Gori.

 Bum je krenuo gradjenjem velikog broja novih kuća, stanova i malih hotela. Svi prosto žele dašak svježeg vazduha, nezagadjene prirode, šetnju, divne poglede, jednostavno – aktivni odmor.

 Posjedovanje nekretnine na Durmitoru je vjerovatno najveća vrijednost za uloženi novac. Ovaj predio je interesantan 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. Durmitor je „najtemperamentnija“ planina, gdje ni jedan nije isti. Čak i maglovit i kišni dan je zanimljiv i ljijep.

 Sve nekretnine u ovom kraju imaju posebnu odliku: Pogled! Veličanstven pogled na vaš dio raja. To može biti gusta šuma, ravnica sa pogledom na vrhove planina, pa čak se može desiti da imate svoj mali potočić na placu.

 Stil gradnje na Durmitoru je planinski: Kuće su gradjene kao sendvič strukture sa dobrom spoljnom i unutrašnjom izolacijom od vremenskih nepogoda (snijeg, temperatura, vjetar). Enterijeri su često obloženi drvetom, čineći ih prirodnim i ugodnim.

Gorske oči – bajkovita glacijalna jezera u vašoj blizini

 Gdje god da se zaputite u blizini vas ce se naći neki oblik vode: brojna glacijalna jezera ili čak pet planinskih kanjona. Najveće, najpoznatije a i najbliže gradu je Crno Jezero. To je ujedno i najposjećenije, a i naljepše. A u prirodi ljepota ne može biti uporedjivana i mjerena.

 Imena geografskih pojmova, jezera i vrhova su jednostavna: imenovana po običnim ljudima koji su živjeli blizu, životinjama (zminje, riblje), geografskim odlikama (barno, crno), izmišljenim kreaturama (vražje)…

 Оvo jednom izdvojeno i teško dostupno mjesto je proizvelo veliki broj bajki i priča koje su se prenosile od uva do uva tokom dugih zimskih večeri. Mnoge od ovih priča uključuju fantastična stvorenja, vile sa planine, i čudovišta iz jezera. Možete da zamislite da su ove priče pravljene sa jednim ciljem: zaplašivanjem sačuvati malu djecu od opasnih mjesta.

 Danas se ove priče prepričavaju medju starim gorštacima, sjedeći na svojim verandama sunčajući se.

 Vi kao novi vlasnik nekretnine ćete se vrlo brzo upoznati i pomješati sa ovim toplim domaćinima, koji će biti vaši nepresušni izvori domaćih mliječnih i mesnih proizvoda, a i kratkih priča o vašem novom zavičaju.

Kupili ste novu nekretninu, ali zbog čega su Vam je potrebna planinarska obuća?

 Durmitor, to je planina koja zove na akciju. Veličanstvena ljepota, šarm i dostojanstvo pozivaju na akciju – osnovni razlog biti ovdje: osvojiti vrhove, ravnice, jezera, kanjone…

  Svakog jutra uz kafu, gledajućete u svjež, novi i nikad isti pogled na litice Durmitora.

 Osnovni instinkti i pokretači su mirisi i arome koje donose povjetarci. Ljetna i jesenja jutra donose mirise bilja, cvijeća i trava, a zima ledeni, oštri planinski vazduh otvarajući nos i čisteći pluća. Proljeće donosi blagi svježi vazduh iz još snijegom okovanih vrhova, pomiješanih sa mirisima budjenja proljeća. Tako u bilo koje doba godine, uz jutarnju kafu i svježe pečeni hljeb, mirisi su upotpunjeni sa prirodom.

 Osjetićete pravi poziv prirode da odete u istraživanje.

 Niko se ne protivi ovim pozivima. Na Durmitoru dan počinje rano. Obujte vašu omiljenu obuću za planinarenje i počnite istraživanje. Ovaj stari kameni gorštak prihvata sve osvajače i nagradjuje ih pravom prirodnom energijom i povećanjem broja crvenih krvnih zrnaca.

 Provesti cjeli dan napolje je preporuka. Još uvjek čitate? Žao nam je, mi smo izašli. Molimo vas da najavite sledeći sastanak. I ne zaboravite dobru planinarsku obuću.

© Text and photographs edited by www.istankov.com