Herceg Novi

Herceg Novi: Grad na ulazu u Boku

 Prostor na kome se nalazi Herceg Novi bio je naseljen u vrjeme neolita i ranog bronzanog doba. Uticaj grčkih trgovaca se osjeća u periodu od petog do trećeg vijeka prije nove ere, a rimsko carstvo gradi puteve povezujući sa okolnim gradovima.

 Tokom 7. v. nove ere, slovenska plemena naseljavaju ove prostore, a u 10. vijeku se javlja prva organizovana uprava kada komuna Dračevica gubi svoju nezavisnost i pripaja se kraljevini Zeti.

 Ekonomski i pomorski razvoj Dubrovačke republike pravi ekonomske teškoće bosanskom Kralju Tvrtku Prvom. Kao odgovor na ove prijetnje Tvrtko gradi grad sa ciljem da obezbjedi nesmetanu trgovinu solju. Prvo naselje je sagradjeno 1382. godine i nazvano Sveti Stefan. Prvo ime se postepeno potiskuje, a po tituli herceg, grad dobija sadašnje ime – Herceg Novi.

 Turci zauzimaju grad 1482, i u njemu prave svoje piratsko utočište. Za kratko vrijeme od 10 mjeseci tokom 1538. godine, Herceg Novi je pod upravom Španaca.

 1687. grad je oslobodjen uz pomoć okolnih nezavisnih gradova i Venecije. Upravu preuzima Venecija, a 1797. padom Republike cijeli zaliv je aneksiran od strane Austrougarske. Devetnaesti vijek je veoma turbulentan: 1806. gradom upravljaju Rusi, 1807. Boka kotorska pripada Francuzima, a padom Napoleona 1818, Austrougarska preuzima po drugi put cijelu Boku.

 Tek krajem Prvog svjetskog rata, cijeli zaliv postaje dio Crne Gore, a potom Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

Vrijeme i klima u Herceg Novom

 Cijeli region Boke Kotorske se nalazi u zagrljaju tipične mediteranske klime (blage zime i topla, sunčana i suva ljeta). Pored toga, Boka ima svoju jedinstvenu: ljeta su topla, ali osvježena blagim dnevnim vjetrovima sa obronaka planina.

 Zimske temperature rijetko padaju ispod nule. Snijeg se pojavi jednom tokom zime i ne zadrži se preko noći. Raspon ljetnje temmperature je od 25 do 34°C, sa dnevnim maksimumima do 36°C.

 Prosječna godišnja temperatura je 16.2°C, što je veoma slično Napulju i Lisabonu. Dnevne fluktuacije temperatura su samo 4°C. Sezona kupanja u moru traje skoro 6 mjeseci – od maja do sredine oktobra, kada je temperatura mora izmedju 22 i 26°C.

Zbog čega kupiti nekretninu u Herceg Novom?

 Tokom 2013. godine Herceg Novi je postao mjesto najvrijednije investicije u Turzmu u Evropi. U našoj opštini je pokrenuta investicija u novi turistički kompleks vrijednosti 500 miliona eura. Izgradnja kompleksa „Porto Novi“ se vrši na prostoru nekadašnje vojne baze Kumbor.

 Pored činjenice da je Budva najrazvijenija turistička destinacija i centar posla sa nekretninama na Crnogorskoj obali, Herceg Novi dobija sve veću ulogu: blizina hrvatske i granice sa Bosnom i Hercegovinom; divni pogledi na zaliv; te vjerovatno najbolja pozicija za investitore – cijene nekretnina su još na relativno niskom nivou:

  • Početne cijene placeva u blizini Herceg Novog su od 8€/m2.
  • Cijene Kuća ili stanova su od 1200€/m2.
  • Za poslovne ljude najinteresantnija je mogućnost investiranja u projekte koji imaju vezu sa istorijom. Spoj istorije i novih tehnologija i materijala u gradjevinarstvu garantuje visoki povrat uloženog (ROI).

 Naš tim će Vam pružiti dodatne mogućnosti za investiranje, kupovinu ili dugotrajni menadžment Vaših nekretnina.

Turizam i Nekretnine u Herceg Novom

 Herceg Novi krasi najduže šetalište na Jadranskoj obali (7 km), i mnoge turističke atrakcije. Najpoznatije su banjsko lječilište u Igalu, gdje se uz pomoć Balneoterapije (morska voda i proizvodi morskog ekosistema) kombinovane sa blatnim oblogama i mineralnim vodama liječe vaskularne i kožne bolesti

 U Herceg Novom se dešavaju mnogi festivali i svečanosti tokom cijele goidne: Festival Mimoze, Aprilske pozorišne svečanosti, Filmski festiva, Muzički festivali i drugo …

Plaže:

Žanjice – je jedna od najpopularnijih plaža i izletišta u Herceg Novom. Tokom ljetnjih mjeseci sa gradskih plaža i luka, više puta dnevno mali turistički brodovi prevoze turiste do ovogo izletišta. Šljunkovita plaža povezana je sa kompleksom novog naselja u zaledju sagradjenog protekle decenije.

Njivice – Imati nekretninu u Herceg Novom, znači imati i predivan pogled. Šta je drugo potrebno nego samo pogled na preljepi grad i njegovu zaledjinu? Njivice se nalaze tačno preko puta grada. Ovo naselje na maloj udaljenosti od grada, pruža mir uz nesmetani pogled na zaliv, grad i predivne planine u zaledju.

Rose – zapadu okrenuto, nekadašnje Rimsko naselje, današnje ribarsko selo. Nazvano po fantastičnim zalascima sunca iznad planina koje sa zapada okružuju Bokokotorski zaliv i Herceg Novi. To je popularno mjesto gdje se skupljaju poznati ljudi kako bi se sakrili od ljetnje žege. Ovo malo naselje čuva i najviše mediteranskog duha Zaliva.

Istorijske znamenitosti Herceg Novog:

Kanli Kula – nekadašnji dio gradskih zidina, danas najsvježija ljetnja pozornica u Crnoj Gori. Ova impresivna, strateški postavljena kula dimenzija 70 sa 60 metara, sagradjena je sredinom sedamnaestog vijeka. Najinteresantniji detalj je potpuno sačuvana cisterna koja je tokom vijekova postala zatvorska ćelija a na čijim se unutrašnjim zidovima nalaze gravure i crteži u krečnom malteru.

Forte Mare – je kula iz najranijeg vremena utvrdjivanja grada. Sagrađena tokom vladavine bosanskih kraljeva, vjerovatno oko 1380. godine. Na kuli je vršena rekonstruisana nekoliko puta, a poslijednji put 1883. godine kada je dobila sadašnje gabarite. Tvrđava Forte Mare se nalazi na ulazu u gradsku luku.

Španjola – je tvrdjava koja nosi ime po poznatoj opsadi Herceg Novog tokom 1538/1539. U okršaju velike turske vojske sa vojskom Lige naroda ispred srednjevjekovnog grada i utvrđenja Španjola. Tvrdjava Španjola je autonomni stateški objekt četvrtastog oblika sa bastionima na ćoškovima. Tvđava Španjola je bila vojni objekat sve do kraja drugog svjetskog rata, a danas je jedan od najbolje sačuvanih srednjevjekovnih fortifikacionih objekata na Jadranu.

Zavičajni muzej – Zavičajni muzej je kuća novske porodice Komnenović koju je poslijednjom željom Mirka Komnenovića zavještao gradu kao zavičajni muzej. Muzej čuva tri zbirke: Istorijsku; Arheološku koja sadrži artefakte praistorije do srednjevjekovnog perioda; Etnološku sa predmetima tradicionalne kulutre regije, te kolekcija ikona koju sačinjava trideset ikona ikonopisačkih škola Boke kotorske.

Manastir Savina – sakriveni biser u gustoj Mediternskoj vegetaciji. Kompleks manastira Savine se sastoji se od tri crkve: Crkva i Hram Uznesenja, te crkva posvećena Svetom Savi, po kome je manastirski kompleks i dobio ime. Pretpostavlja se da je najstariji dio kompleksa iz 1030. godine. Rekonstrukcija manastira i izgradnja glavnog hrama počela je krajem 17. vijeka (1777. – 1799.), kada dolazi veliki broj monaha i izbjeglica od turskog progona iz manastira Tvrdoš (okolina Trebinja – Hercegovina). Reconstrukcija je završena u 1831. Manastir ima veliki broj relikvija koje potiču iz vremena vladavine Nemanjića (mošti carice Jelene, krst Svetog Save) i reklikvija koje su monasi donijeli iz manastira Tvrdoš.

© Text and photographs edited by www.istankov.com